Jdi na obsah Jdi na menu

O AUTORCE

 

fb_img_16156598583107169.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Bc. Naděžda Fraisová je novinářka, pedagožka a sociální pracovnice. Narodila se  v roce 1973 ve Zlíně. Své dětství a část dospělosti prožila v Otrokovicích. V současné době žije na Holešovsku.

Základní školu navštěvovala v Otrokovicích na sídlišti Trávníky. Po základní škole absolvovala studium na gymnáziu v Holešově (1987-1991). Poté vystudovala dálkově Caritas-Vyšší odbornou školu sociální v Olomouci, obor sociální politika a  sociální práce, s nadřazeným studijním programem sociální pedagogika a sociální práce (2002-2007). Následně úspěšně vystudovala obor charitní a sociální práce na Teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (2002-2007), kde získala vysokoškolský akademický titul "bakalář".

Od roku 2008 působí dosud jako učitelka náboženství. Výuku uskutečňuje na římskokatolických farách a na základních školách. Od roku 2015 je členkou Syndikátu novinářů ČR. Od roku 2015 do současnosti působí jako novinářka pro regionální TÝDENÍK  KROMĚŘÍŽSKA. Od roku 2023 navázala spolupráci s redakcí měsíčníku RODINA A ŠKOLA, kde také přispívá svými články. 

NOVINÁŘSKÉ ZAČÁTKY A PRAXE: Své novinářské a spisovatelské vlohy Naděžda Fraisová získala především po svém otci. Přibližně od patnácti let začala přispívat ve svém volném čase svými články do různých periodik. Ve své dospělosti aktivně spolupracovala se svým otcem a pomáhala mu s cizojazyčnými překlady odborných článků z německého jazyka do českého jazyka, v rámci jeho profesní a podnikatelské činnosti do odborných časopisů a novin ve dřevozpracujícím průmyslu. V letech 2007 - 2014 (Zlín) aktivně a pravidelně přispívala do zlínského farního zpravodaje s názvem ŽIVOT FARNOSTÍ, kde jako vedoucí Poradny pro ženy dívky informovala o dění v poradně.  V letech 2001 - 2014 (Otrokovice)  aktivně a pravidelně přispívala svými články do otrokovického a farního zpravodaje s názvem FOM-Občasnik, kde podávala duchovní zamyšlení, události z hodin náboženství nebo události z různých akcí ve farnosti. 

RODINA: Její otec, ing. Jindřich Frais, CsC. (*1931-+2000) se narodil v Hranicích na Moravě. Vystudoval při zaměstnání střední průmyslovou školu dřevařskou v Bystřici pod Hostýnem (okres Kroměříž). Usilovným studiem se stal dřevařským inženýrem.  Vystudoval dřevařskou fakultu Vysoké školy lesnické a dřevařské ve Zvolenu. Řadu let působil jako odborný pracovník na své Alma mater ve Zvolenu. Pracoval řadu let jako vědecký pracovník ve Státním dřevařském výzkumném ústavu v Bratislavě. Perfektně se domluvil německy, rusky, slovensky, a také v angličtině a  dalších jazycích. 

Tím, že řadu let cestoval na odborné veletrhy a výstavy a byl v kontaktu se zahraničními firmami, dokázal získané poznatky zpracovat do článků a a tyto pak zveřejňoval v odborných periodikách. Dlouhá léta působil jako novinář pro odborné české i zahraniční noviny ve dřevozpracujícím průmyslu (Dřevařské listy, Holz-Zentrallblatt - DRW-Verlag, Leinfelden-Echterdingen). S redakcí DŘEVO spolupracoval více než 30 let. S redakcí DREVÁRSKA SÚČASNOSŤ spolupracoval více než 10 let. Pro redakci HOLZ-ZENTRALBLAT psal články, překládal reklamy, zabezpečoval kontakty, realizoval vydání speciálních česko-slovenských dřevařských novin. Reportáže a odborné články zveřejňoval systematicky v odborných časopisech v ČR, SR, Německu, Rakousku, Polsku, Rusku a Maďarsku. Po celý svůj pracovní život se zabýval výzkumem dřevařských strojů a nástrojů. Zpracoval  realizační návrhy pro dřevozpracující závody. Dlouhodobě se zabýval problematikou bezpečnosti práce dřevařských strojů a zpracoval řadu státních norem a terminologie. Kromě toho zpracovával informace o nových dřevařských strojích a nástrojích. V důchodovém věku dal vznik své vlastní firmě pod názvem JIFRACOM. 

 

Její matka. Olga Fraisová (*1937) vychovala pět dětí, kterým věnovala obětavě svou mateřskou lásku a péči. Svému manželovi aktivně pomáhala v jeho firmě s vedením účetnictví a psaním odborných článků. Během svého života napsala pro své děti knížku MAMINČINY POHÁDKY. 

SOUROZENCI: Naděžda Fraisová pochází ze čtyř sourozenců: Marie, Olga (*1966-+2020), Edita a Jindřich. Všichni z nich mají své rodiny. 

Ze sourozenců získala spisovatelské vlohy rovněž sestra Edita (1969), která je autorkou knihy DOTKNOUT SE OSUDŮ. Kniha zachycuje poutavé rozhovory s herci. 

 

 

 

Příspěvky

Česká novinářka a pedagožka

 
13. 3. 2021 | | Rubrika: O AUTORCE